Inchide X Educatie Diabet
Evenimente

Ziua Mondială a DiabetuluiCampania Naţională „Controlează-ţi Diabetul” a ajuns, în acest an, la a IX-a ediţie. Evenimentul, organizat științific de Asociaţia Română de Educaţie în Diabet, s-a desfăşurat în perioada 12-14 noiembrie 2016, la Craiova, în contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Diabetului.

Campania vizează, pe de o parte, informarea publicului larg, a mass-media şi a autorităţilor cu privire la metodele de prevenţie şi control al diabetului, precum şi educarea persoanelor care suferă deja de diabet, pentru a preveni apariţia complicaţiilor bolii. De asemenea, Campania se adresează şi profesioniştilor diabetologi, dar şi celor din specialitățile conexe, cu scopul de a contribui la dezvoltarea permanentă a practicii medicale şi de a îmbunătăţi, astfel, calitatea îngrijirii persoanelor cu diabet.

Aproape două milioane de români suferă de diabet, au arătat datele Studiului Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR) . Dintre aceştia, însă, 20,69% nu ştiau că suferă de diabet până la momentul efectuării studiului.

Testări de glicemie și screening de neuropatie diabetică gratuite

În cadrul Campaniei Naţionale „Controlează-ţi Diabetul”, craiovenii și-au putut măsura gratuit glicemia și de asemenea au beneficiat de screening de neuropatie diabetică.

Testările au avut loc în zilele de 13 şi 14 noiembrie, între orele 9:00 - 16:00, în Piaţa Mihai Viteazul – zona pietonală din Craiova.

Glicemiile ușor crescute (100-125mg/dl) indică, cel mai adesea, un risc crescut de apariţie a diabetului (prediabet), iar controlul periodic al glicemiei este o măsură esenţială pentru depistarea precoce a afecțiunii. Nivelul crescut al glucozei din sânge ocupă al treilea loc în topul factorilor de risc care determină mortalitatea la nivel global, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Neuropatia diabetică, cea mai frecventă complicaţie a diabetului, reprezintă deteriorarea nervilor şi se manifestă prin senzaţii de amorţeală, dureri şi slăbiciune, în special la nivelul picioarelor. Cum neuropatia diabetică afectează peste jumătate dintre persoanele cu diabet la nivel mondial, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, iar simptomele nu sunt întotdeauna vizibile, screening-ul pentru depistarea timpurie a acestei complicaţii este esenţial, cu precădere în rândul persoanelor cu diabet.

Campania Națională „Controlează-ți Diabetul”, evenimente marcante

Campania Națională „Controlează-ți Diabetul” a integrat și activități științifice destinate dezvoltării medicale continue a profesioniştilor, prin organizarea simpozionului „Diabet, Sindrom Metabolic şi alte Boli legate de nutriţie”.

Evenimentul a deschis practic Campania, sâmbătă, 12 noiembrie 2016, și și-a propus să furnizeze medicilor diabetologi şi celor din specialitățile conexe noutăţi legate de abordarea clinică a diabetului zaharat, având în vedere toate dimensiunile problematicii afecțiunii: screening-ul, diagnosticarea şi controlul diabetului zaharat; managementul clinic în diabetul zaharat tip 2– abordarea centrată pe pacient; complicații și comorbidități ale diabetului zaharat; aspecte terapeutice în diabetul zaharat.

Sesiunile ştiinţifice din cadrul simpozionului au fost susţinute de profesionişti de prestigiu din domeniul diabetologiei şi din arii medicale adiacente: prof. dr. Maria Moța, prof. Dr. Nicolae Hâncu, prof. dr. Romulus Timar, prof. dr. Gabriela Radulian, prof. dr. Gabriela Roman, prof. dr. Amorin Popa, prof. dr. Doina Catrinoiu, prof. dr. Radu Lichiardopol, prof. dr. Eugen Moța, conf. dr. Magdalena Moroșanu, conf. dr. Cristian Guja, conf. dr. Mihai Bogdan, conf. dr. Adrian Vlad, șef lucrări dr. Cornelia Bala, șef lucrări dr. Anca Crăciun, șef lucrări dr. Simona Popa, dr. Adina Popa, dr. Magdalena Roșu.

În fiecare an, pe 14 noiembrie, peste 170 de țări, printre care și România marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului, inițiativă a Federației Internaționale a Diabetului și a Organizației Mondiale a Sănătății. Ediția de anul acesta își orientează acțiunile asupra explicării și promovării importanței screening-ului și a stabilirii corecte, eficiente și precoce a diagnosticului, astfel încât persoanele cu diabet să beneficieze de cea mai bună îngrijire personalizată, prin care să scadă riscul de apariție a complicațiilor.

Prezentare post-eveniment - click AICI.


banner inscriere