Tipuri de diabet

Există 4 tipuri de diabet: diabetul de tip 1, diabetul de tip 2, diabetul gestaţional şi diabetul secundar:

 

  • Diabetul de tip 1 (numit şi diabetul insulino-dependent) apare atunci când pancreasul nu mai poate produce insulină, iar pacienții sunt total dependenți de administrarea prin injecții a insulinei. Acest tip de diabet este o boală autoimună, in majoritatea cazurilor. Cauzele nu sunt cunoscute, dar se presupune că factorii cauzali sunt autoimuni, genetici, de mediu sau virali. Persoanele care sunt diagnosticate cu diabet de tip 1 trebuie să iși injecteze insulina în fiecare zi pentru a putea supravieţui. Diabetul de tip 1 apare în aproximativ 5% din totalul cazurilor de diabet şi se întâlneşte de regulă la copii şi tineri, dar poate apărea la orice vârstă.
  • Diabetul de tip 2 (numit şi non-insulino-dependent) este cea mai frecventă formă de diabet, aproximativ 95% din totalul persoanelor diagnosticate cu diabet. Diabetul de tip 2 se dezvoltă gradual, pe o perioadă mare de timp. În cazul diabetului de tip 2, pancreasul produce uneori suficientă insulină, dar organismul nu o poate folosi în mod adecvat. După câţiva ani de folosire necorespunzătoare a insulinei, pancreasul scade producţia de insulină, rezultând aceleaşi efecte ca în cazul diabetului de tip 1.
  • Diabetul gestaţional apare doar în timpul sarcinii. S-a observat că femeile care au avut diabet gestaţional au dezvoltat diabet de tip 2 în următorii 10 ani în proporţie de 20-50%.
  • Diabetul secundar apare pe fondul unor afecţiuni pancreatice, endocrine, hepatice sau în cazul abuzului de medicamente precum antiinflamatoarele cortizonice, betablocantele, diureticele tiazidice etc.