Complicații ale diabetului

 • Cetoacidoza diabetică
  Este o complicaţie acută, care ameninţă viaţa pacientului cu diabet şi care apare mai ales în cazul diabetului de tip 1. Cetoacidoza diabetică se întâlneşte şi la femeile însărcinate cu diabet preexistent sau gestaţional şi are caracter de urgenţă medicală, întrucât şi mama, şi fătul riscă să-şi piardă viaţa.
 • Coma hiperosmolară
  Este o complicaţie frecventă a diabetului zaharat şi presupune un sindrom de deshidratare accentuată. Apare de obicei la pacienţii în vârstă, aflaţi sub tratament cu antidiabetice orale. Coma hiperosmolară este o complicaţie severă, greu de controlat, care pune viaţa pacienţilor în pericol.
 • Retinopatia
  Este de două tipuri: simplă şi proliferativă. Retinopatia proliferativă poate cauza complicaţii serioase ca hemoragia în vitros şi dezlipirea de retină.
 • Nefropatia diabetică
  Nefropatia diabetică poate cauza insuficienţă renală şi, implicit, necesitatea efectuării dializei sau a transplantului renal. Tratamentul constă în inhibitori ai enzimei de conversie, diete cu conţinut proteic si de sare scăzut.
 • Ulcerele piciorului la pacientul cu diabet
  Aceste afecţiuni apar din cauza distribuirii anormale a greutăţii pe picior. Pentru a preveni această complicaţie a diabetului trebuie respectate o serie de reguli precum menţinerea curăţeniei picioarelor, evitarea mersului desculţ, inspecţia zilnică a picioarelor.
 • Infecţiile
  În cazul pacienţilor cu diabet, infecţiile sunt mai severe. Otita externă malignă, mucormicoza rinocerebrală, colicistita emfizematoasă sunt câteva exemple de infecţii mai des întâlnite în cazul pacientilor cu diabet.